söndag 31 januari 2016

Lästa böcker andra halvåret 2015

Jag konsumerar stora mängder ljudböcker, för att jag över huvud taget ska komma ihåg något av dem så har jag tänkt att försöka summera böckerna och skriva ner vad jag tagit med mig. Här är en lista över vad som var i mina öron mellan juli 2015 och januari 2016. I framtiden är tanken att jag ska försöka summera detta på kvartalsbasis. Jag har en fyragradig skala från måste-läsning, till "inte värd min tid". Den bästa boken jag läst under hösten var "Antifragile: Things That Gain from Disorder"


Skalan
(1) Inte riktigt var värda min tid
(2) Värd min tid
(3) Rekommenderas
(4) Måste läsning


Fooling Some of the People All of the Time: A Long Short Story
Sommaren 2015, Värd min tid
När jag läste denna hade jag nyligen läst, "King Icahn: The Biography of a Renegade Capitalist". Denna boken, om Einhorn och "Greenlight Capital" var bättre än motsvarigheten om Icahn. Boken är någon form av statement över hur länge marknaden kan "stay foolish" och ignorera när oegentligheter pågår. En relativt intressant skildring av en headgfonds kamp mot bolaget de kortat. Det är viktigt att hålla ut, när du vet att du har rätt. På ett sätt avskräcker Einhorns kamp, det tog honom 6 år innan han fick rätt och det var inte förrän finanskriser 2008 som blankningen av Allied Capital tillslut gav resultat. Merparten av boken handlar om denna kortningen.


The Little Book That Still Beats the Market
Sommaren 2015, Rekommenderas
Presenterar den magiska formeln och hur den har slagit marknaden år efter år. Boken skulle kunna vara en vettig "första bok att läsa om aktier", då den grundligt och simpelt introducerar grunderna till värdering av aktier. Sedan fortsätter boken men en definition av billigt (lågt börsvärde i förhållande till vinst och höga vinster i förhållande till kapitalbehov). Boken presenterar sedan hur bolag som är billiga enligt definitionen ovan över tid överpresenter.  Jag ser boken som någon form av förklaring över hur nyckeltal faktiskt spelar roll. På kort sikt så är prissättningen av aktier ofta oprecis, vilket skapar köpmöjligheter. På lång sikt lönar det sig sedan att ha köpt de billiga(i relation till värdet) aktierna.


Eat That Frog!
Sommaren 2016, Värd min tid
Kort "bli mer produktiv" bok. Ingen superbra lyssning, men då boken är kort (under 3 timmar) så krävs inte så mycket för att den ska vara värd tiden. Huvudprincipen i boken är i princip "börja med de jobbiga grejerna och klara av dem först", så får du tid till annat och kommer vidare. Boken föreslår någon form av livsstil där man vill bygga en personlighet som blir beroende av att få saker gjorda och blir glad över den interna belöningen som man känner när man har klarat av något. En produktivitetsbok som fokuserar på att få gjort "mycket".


The Psychopath Test
Sommaren 2016, Värd min tid
En resa där författaren stöter på ett antal mer eller mindre störda individer. Innehåller en väldigt intressant sektion om hur psykologi försökt närma sig "vetenskap" genom att via listor och test ställa diagnoser. När fler och fler test utvecklats, resulterade det i att en större och större andel av människorna "matchar" någon diagnos och visar positivt resultat på "något test. Detta har resulterat i att väldigt många amerikanska barn äter medicin för diagnoser, vilket jag tror kan vara väldigt skadligt. Boken pratar väldigt mycket om Psykopater, både de som är funktionella i samhället och de som sitter inburade. Funderar man över ifall man är en psykopat, så är man förmodligen ingen psykopat. 


Eleven Minutes
Hösten 2016, Värd min tid
Gripande historia om en brasiliansk tjej som lämnar sitt hemland för Europa och för att bli dansare. Hon hamnar sedan i prostitution. Boken beskriver hennes resa och liv i en form där hon, även om omständigheterna som livet har placerat henne i är väldigt hemska, så behåller hon sin stolthet och självkänsla. Jobbig bok att lyssna på, jag har sedan tonåren varit svag för Paulo Coelho.


Invisible
Hösten 2016, Rekommenderas
En av böckerna som jag upplevt i mitt liv där det varit svårast att veta vad som ska hända här näst. Boken är uppdelas i ett antal sektioner där en mans liv beskrivs. Efter varje sektion har man som läsaren ingen aning om hur boken ska fortsätta. En hemsk mörk historia, berättat på ett väldigt intrycksspridande sätt där man som lyssnare inte riktigt vet om man vill stänga av eller fortsätta höra. Intressanta karaktärer.


Charlie Munger: The Complete Investor
Hösten 2016, Värd min tid
Intressant, mysig bok som var "lagom tung" för att ha i hörlurarna på gymmet eller på promenad. Lärde mig väldigt lite nytt. Boken är mer eller mindre en stor summering av sakers som Munger sagt genom åren. Har man lyssnat på ett antal böcker om Buffet sedan tidigare så tillför denna inte så mycket, mer än en upprepning av vad andra redan har sagt. Tycker boken är värd tiden den tar att lyssna på då det alltid är nyttigt att höra visdomsord igen.


Buffet Beyond Value
Hösten 2016, Inte riktigt var värda min tid
Har sedan tidigare läst "The warren buffett way: 3rd edition" och "The Snowball". Läser man en Buffet bok för att få redan på historian och biografin så rekommenderar jag The Snowball, läser man det för att lära sig om investeringsfilosofin så föredrar jag "The warren buffett way". Buffet Beyond Value har inte mycket att tillföra efter man läst dessa två. Ingen dålig bok, men det finns betydligt bättre böcker som täcker Buffet.


Antifragile: Things That Gain from Disorder
Hösten 2016, Måste läsning
Har sedan "The Black Swan" varit såld på Nassim Taleb. Denna boken är något av hans krona på verket. I boken beskriver författaren konstruktioner som byggs upp för att "minska vollan" och hur de istället blir tickande bomber som när de smäller raseras totalt. Man vill vara "antifragile", vilket innebär att man blir starkare av förnedringar/motgångar. Detta konceptet är extremt intressant på aktiemarknaden. Bolag med hög skuldsättning och där "allt går exakt enligt planen" blir fragila då nästan alla nyheter/förändringar bör resulterade i negativa konsekvenser. Är ett företag perfekt anpassat till nuläget med en slimmad kapitalstruktur, personal med kunskaper som perfekt matchar arbetssysslorna och ingen redundans i organisationen så är förändringar något negativt. Man vill vara personen/bolaget, där en genomsnittlig förändring förväntas resultera i positiva effekter. Jag tog upp konceptet i ett blogginlägg för några månader sedan där jag argumenterar för att popularitet är fragilt och att man därmed bör äga aktier där populariteten är på en låg nivå vilket bör innebära lägre prissättning av tillgången.

http://jakten.blogspot.se/2015/11/tankar-om-populara-aktier-och-likviditet.html


The Monk Who Sold His Ferrari
Hösten 2016, Rekommenderas
En liten inspirerande bok om livet och hur det är viktigt att ta vara på det och ta steg för att förbättra det och hitta balans. Rekommenderas som mysig semester läsning eller inspiration en lördagsmorgon då du har svårt att ta tag i grejer. Balans i livet är något jag saknar och som jag på sikt har tänkt hitta. Man måste faktiskt inte leva ett karaktär fokuserat 8-17 liv.


Misbehaving: The Making of Behavioral Economics
Hösten 2016, Rekommenderas
Om någon tror på att marknaden är effektiv bör personen läsa boken. Innehåller en beskrivning av hur "Behavioral Economics" blev en disciplin. Boken innehåller stora mängder exempel på hur marknaden felsatt priser vid upprepande tillfällen. Slår in lite öppna dörrar då väldigt få personer på riktigt (hoppas jag) tror på att marknaden är effektiv. Innehåller bland annat ett fascinerande exempel från IT yran då Palm (PDA tillverkaren) handlades till premium under flera månader mot ett bolag som ägde aktier i Palm. Marknaden kan under långa perioder bete sig irrationellt. Inspirerande bok som lyfter fram exempel på exempel om hur individer och samlingar av individer inte följer logik när de agerar.


Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds and Confusion
Vintern 2016, Värd min tid
2 böcker paketerade som en. Den första boken går igenom diverse historiska bubblor. Denna delen är intressant då den speglar hur galet värderingar av tillgångar kan förändras på kort tid. Den andra delen beskriver aktiehandel för flera hundra år sedan. Läser man båda två delarna så är det starkaste bestående intrycket hur lite marknaden har förändrats. Människor är människor och flera hundra år av börser har inte förändrat mycket.


Market Wizards: Interviews with Top Traders
Vintern 2016, Rekommenderas
Boken är väldigt inspirerande. I boken intervjuas ett stort antal traders som har lyckats. Boken skrevs för många år sedan, men återigen slås man över hur lite som har förändrats. Alla som intervjuas i boken har i princip helt olika strategier och har tjänat sina pengar på olika sätt. Deras råd är ibland helt motsatta till andra traders råd. Huvudlärdomen är väl egentligen hur olika strategier kan fungera och att det är viktigt att hitta vad som "fungerar för mig". Har tänkt lyssna fler böcker av samma författare.


The Four Filters Invention of Warren Buffett and Charlie Munger (Second Edition)
Vintern 2016, Rekommenderas
En bra "Buffet/Munger bok" som försöker ta deras investeringsprinciper och skapa en följbar modell av dem. Efter boken var jag inspirerad att sätta mig ner och skriva någon form av "checklist ramverk" till mig själv som jag skulle använda i samband med investeringar. Väldigt få av bolagen jag äger hade dock kvalificerats sig ifall jag hade följt tankarna som presenterades i boken, vilket är en varningsklocka. 


Winning Methods of the Market Wizards with Jack Schwager
Vintern 2016, Värd min tid
Kort intervju av författaren bakom "Market Wizards". Lagom till en promenad. Författaren bakom Market Wizards sammanställning av vilka lärdomar han drar baserat på intervjuerna i boken. Kort lyssning som helt klart är värd ens tid. 


The Fountainhead
Vintern 2016, Rekommenderas
Ayn Rand skriver väldigt inspirerande. Jag tycker väldigt mycket om hennes karaktärer och sättet hon beskriver dem på. När man läser vad hon har skrivit och hur hon beskriver hjältarna i hennes böcker får det en att vilja vara en starkare, mer rationell och mer passionerad människa. Fällde glädjetårar flera gånger medan jag lyssnade på boken. I boken beskrivs en ung arkitekt i ett samhälle där hans ideal inte är tolererade. 


Control Your Inner Trader
Vintern 2016, Värd min tid
Värd min tid då den var kort. Innehåller en kort presentation om ett sätt att arbeta med sina problem och sina känslor rörande aktiehandel. Känns mer som en "mindfulness bok" än den typiska trading boken. Intressant lyssning som jag nog kommer återvända till. Det är intressant med vilken typ av misstag man gör och vilken typ av beteende som man utför som ligger bakom ens förluster.


Get Rich with Dividends: A Proven System for Earning Double-Digit Returns
Vintern 2016, Värd min tid
Bok  beskriver hur man kan tjäna pengar baserat på en metod som fokuserar på utdelningsaktier. Jag tror denna strategin kan vara väldigt bra för personer som inte vill lägga för mycket tid på börsen. Boken slår in många öppna dörrar och jag blir lite skeptisk till författaren när han börjar prata om hur fonder har svårt att slå index som ett argument till "individen har svårt att göra det". När ska någon skriva en bok om alla fördelar individen har i jämförelse med fonder vid "stock-picking? Kanske hade uppskattat boken mer för några år sedan. Boken innehåller en intressant strategi där författaren lägger fram förslag om hur man kan kombinera utdelningar och optioner för att skapa överavkastning. I korthet är boken mer eller mindre ett hyllningstal till ränta på ränta effekten.


--------------

Lyssnar på just nu:
Straight to Hell
Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets
The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich.

Att lyssna på listan:
One Good Trade
Beat the Crowd: How You Can Out-Invest the Herd by Thinking Differently
Reminiscences of a Stock Operator
Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future
The 80/20 Principle: The Secret to Success by Achieving More with Less
Trading in the Zone: Master the Market with Confidence, Discipline and a Winning Attitude
Average is Over: Powering America Beyond the Age of the Great Stagnation
Good to Great: Why Some Companies Make the Leap...And Others Don't
The Man Who Wasn't There: Investigations into the Strange New Science of the Self
A Short History of Nearly Everything
Hedge Fund Market Wizards

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar