måndag 20 juli 2015

2014 – mitt andra år på börsen, del 1

Den 5 augusti 2014 skrev jag ett annorlunda inlägg på min blogg. Inlägget gick igenom alla transaktioner jag gjorde under 2013 och försökte summera framgångar, misstag och lärdomar. Jag har sedan dess tänkt fortsätta skriva liknande inlägg och nu känner jag mig tillslut redo för nästa del. Du kanske får mer ut av inlägget nedan om du först läser del 1(se länken).


När 2014 började satt jag med en portfölj som till 76,41% bestod av Starbreeze. Bolaget kostade på den tiden(årsskiftet) 0,54 kr per aktie (vilket motsvarar 5,4 kr efter den omvända splitt som skedde senare 2014). Bolaget hade efter rapport fallit på börsen och jag var fast besluten om att fallet var omotiverat. Under hela vintern 2014 följde jag Steams försäljningslistor slaviskt(där man kunde se hur Starbreezes produkter sålde) och blev glad över varje position som bolagets spel klättrade på listorna. En flik på jobbdatorn visade hela tiden Steam-försäljningen och varje tilläggspaket-släpp blev en högtid då man tillsammans med andra Starbreeze anhängare firade framgångarna. Starbreeze var det enda innehavet i portföljen som jag förstod mig på och det var därför min portfölj i princip enbart bestod av Starbreeze. Mer om det innehavet senare.


Avtech, PetroGrand och ProstaLund


Jag hade läst Avtechs pressreleaser under en tid och läst på om bolaget på forumet placera. Detta gjorde att jag trodde att bolaget var nära ett avtal, men jag hade ingen aning om vad ett sådant avtal skulle vara värt i ökat bolagsvärde. Jag köpte aktien i väntan på detta avtalet. Efter ett tag så rusade aktien från min inköpskurs på 1,41 till 1,78-1,81 vilket fick mig att sälja merparten av mitt innehav. Rusningen skedde innan något avtal hade undertecknats och jag resonerade att det var bäst att säkra vinsten. Mitt säljbeslut var inte grundat på någon fundamental faktor, då jag inte hade en åsikt om vad ett avtal skulle vara värt. Beslutet var enbart grundat på att kursen hade gått upp. Aktien fortsatte sedan upp och jag missar jag i princip hela uppgången (aktien når 8,95 sommaren 2014).

Det andra innehavet som jag hade med mig in i 2014 var ProstaLund. Under Januari faller bolagets kurs sakta. Jag väljer då att fylla på och aktier inhandlas på 20,10, 19,18, 19,40 och 17,40. Jag säljer sedan alla jag äger mellan 21,70 och 24,30 efter att kursen vänt upp. Jag hade ingen kunskap som indikerade huruvida bolaget var dyrt eller billigt. Dessa småaffärerna råkade dock sluta på plus.

Den 3 januari köpte jag lite PetroGrand som dumpades 1,5 månad senare med 18% vinst. Jag har för mig att PetroGrands tillgångar på den tiden var större än börsvärdet, men jag hade ingen aning om bolagets lednings historik av värdeförstöring eller om avsaknaden av verksamhet.

Avkastning
Avtech bidrog med 1,4% avkastning till portföljen mellan december 2013 och April 2014
ProstaLund bidrog med 0,7% avkastning till portföljen mellan november 2013 och februari 2014
PetroGrand bidrog med 1% avkastning till portföljen mellan januari 2014 och februari 2014

Siffrorna ovan är baserade på hur mycket vinsterna fick min totala avkastning att öka under perioden(vinsten / totala summan jag hade på kontot när 2014 började).

Under första halvåret 2014 handlade jag även med följande bolag Star Valut, Diamyd, Rörvik Timber, Josab International, Image Systems, Alteco Medical, Net Gaming Europe och Precise Biometrics. Alla dessa transaktioner gav mindre än 0,5% bidrag/förlust till portföljen(oftast förlust).


Köp bara sånt du inte förstår!


2013 levererade börsen en bra avkastning för mig och jag slutade på totalt 61,57%(enligt Avanzas graf). Ett antal insättningar under året gjorde dock att avkastningen på de första kronorna jag satte in var mycket högre än de sista. Räknar man istället avkastning "vinst/insatta pengar" så landade man på den mera siffran 36%. Siffran 36% är dock lägre än den faktiska avkastningen på snittkronan då jag i slutet av året satte in mycket pengar för att köpa billiga Starbreeze. Oavsett hur man räknar så hade jag hybris efter 2013.

Under 2013 hade jag tjänat mina procent på bolag jag spenderat timme efter timme på att bevaka och läsa på om(Nokia och Starbreeze). I ett försök att radera min uppgång hoppade jag (likt hösten 2013) från småbolag till småbolag under början av 2014 utan att ha gjort efterforskningen innan. I boken "Trading for a Living" skriver Alexander Elder följande:

”Four animals are mentioned especially often on Wall Street: bulls and bears, hogs and sheep..Sheep are passive and fearful followers of trends, tips and gurus. They sometimes put on a bull’s horns or a bearskind and try to swagger. You recognize them by their pitiful bleating when the market becomes volatile. Whenever the market is open, bulls are buying, bears are selling, hogs and sheep get trampled underfoot..”

Under början av 2014 hade jag Bull position i Avtech och Starbreeze (mer om Starbreeze senare). Resten av mina köp färgades av får-beteende.  En post på ett forum där någon skrev ”köp x” var tillräckligt för att jag skulle kasta mig in i en aktie. Det var tur för mig att nästan hela mitt kapital var upplåst i Starbreeze. Den 4 mars köpte jag bland annat Ecolime Comfort Ceilings (nynoterat på aktietorget). Min analys var i princip ”många nynoterade bolag ser ut att gå upp, Ecoline har inte gått upp, därför köper jag Ecoline". Än idag har jag ingen aning om vad bolagets beskrivning på Avanza innebär(se citat nedan). Vid den fösta stora rörelsen sålde jag av alla mina aktier i panik, jag betedde mig som ett äkta får.På runt en månad lyckades jag i denna transaktionen förlora över 30% av satsad summa.

”Verksamheten bygger på en patenterad teknik för klimatstyrning inomhus. Klimatstyrningskonceptet baseras på en värmeabsorbent och på en applikation av denna absorbent för klimatstyrning inomhus.”Jag betedde mig på liknande sätt i WntResearch, BIOLIGHT, Mavshack och Anoto Group. Detta resulterade i förluster på en summa som motsvarade 4% av pengarna jag gick in i 2014 med. Att köpa något man inte förstår, av anledningar man inte kan förklara är misstag oavsett om det slutar bra eller dåligt.


Misstag, mobilspel, bloggande och böcker


Den 20 mars köpte jag aktier i INEV Studios som utvecklar mobilspel och driver en annonsplatform. Jag försökte läsa på, men upptäckte att det inte fanns något skrivet om detta obskyra aktietorg-bolag. På forum diskuteras bolaget, men det fanns inget snabbt sätt att sätta sig in i vad de höll på med. Efter lite klurande slutar det hela med att jag startar blogg för att själv posta en summering. Några timmar senare postas ett inlägg där jag drämmer till med en riktkurs på 6 kr inom 3-6 månader. Siffran 6 kronor drar jag ur luften. Jag kunde lika gärna ha sagt 5, 4 eller 10 kr. Det enda belägget jag har för 6 kr är att bolaget introducerades runt 6 kr och sedan sjunkit utan negativa nyheter. I mitt inlägg använder jag ord som guldgruva för att beskriva bolagets annonsplatform. När jag skrev inlägget hade jag ingen aning om vad jag höll på med, men inlägget var min första summering av ett bolag vilket ändå var någon form av framsteg. Jag var plötsligt en av de småspararna som kunde mest om bolaget efter mitt 3 sidors blogginlägg. När jag gjort min efterforskning kände jag mig mer komfortabel med bolaget och jag behöll aktierna (även om antalet varierade) fram till den 12 juni. Under denna period läser jag allt som skrivs om bolaget och jag gräver mig även tillbaka i bolagets halvårslånga historia. En dag står det på aktietorget om ett insiderköp och glad i hågen börjar jag gräva lite i hur bolagets ägandestruktur ser ut. Den 12 juni postar jag ett nytt inlägg om INEV på bloggen som innehöll följande stycke:

”INEV Studios förvärvade Fondkraft International från New Venture Sweden AB....  Bolaget hade alltså 0 kr i omsättning året då det köptes av INEV Studios för 2 000 000 kr. För pris kolla länken nedan(aktietorget länken). INEV Studios VD och enda anställda förvärvade alltså ett bolag som hade 0 kr i omsättning, från ett annat bolag (där han också var VD) för 2 000 000 kr månader innan INEV skulle börsnoteras.

... I mina ögon känns det hela extremt svårt att greppa. Det finns 100-tals noterade bolag i Sverige att välja mellan, där de flesta faktiskt går att förstå och är utan denna typ av tvivelaktigheter. Min magkänsla talar till mig: ”rör aldrig dessa bolag igen”.”

Jag slutade på plus i INEV (efter jag sålde så fortsatte aktien upp). Inlägget jag skrev innehöll tvivelaktigheter. Samtidigt var det dock en stor framgång för mig, då det var första gången som jag sålde aktier i ett bolag baserat på nyvunnen kunskap. Jag hade ovetande gått in i ett bolag, läst på och kommit fram till att jag inte skulle äga aktier. Merparten av mina tidigare försäljningar var enbart baserade på kursrörelser och inte på ny fundamental information.

Under våren 2013 började jag även läsa böcker om aktier. Först ut var The Warren Buffet Way, The Outsider, The Manual of Ideas och The Most Important Thing. Dessa följdes av The Intelligent Investor, Flash Boys och Vägen till din första miljon. Under denna våren började jag även lyssna på poddar och lyssnade igenom alla släppta avsnitt av Sparpodden och Börspodden. Medan jag lyssnade kollade jag på Avanza graferna och studerade hur aktierna som de pratade om hade rört sig efter avsnitten. All kunskap jag tog till mig under våren 2014 var nog en av anledningarna till att INEV såldes. I mina ögon så blev aktier mer företag och mindre värdepapper efter våren 2014.


G5 Entertainment och WESC, försöka duger...nästan


Dessa 2 bolagen har fått ett eget stycke då de våren 2014 fick varsitt blogginlägg. Jag köpte G5 Entertainment den 29 april 2014. Jag behöll sedan ett varierat antal aktier i bolaget fram till den 1 september samma år.. Jag mins att jag berättade för min pappa om innehavet och att jag satt vid sängen hemma i min lägenhet och provspelade bolagets hit ”The Secret Society”. Jag lyckades nästan fastna bli kär i både aktien och spelet, och följde med på en liten svängig resa neråt (ett par kronor). Tillslut så sålde jag bolaget för att få pengar till ett annat bolag som jag trodde mer på. På min blogg skrevs ett inlägg om insider handel, jag utlovade även en analys (som jag tillslut skrev och publicerade den 2 juli 2015). Jag köpte G5EN baserat på insider handeln i bolaget i kombination med att kursen fallit. Det fanns alltså en anledning att jag köpte och sålde som inte var (helt) baserad på ett inlägg av någon slumpvis snubbe på ett forum. I mitt blogginlägg motiverar jag köpet enligt följande.

”Insiders handlade alltså så fort och så länge det var grönt ljus för dem att köpa (25 februari till 11 april). Från dag ett till den sista dagen, så handlades det friskt oavsett om kursen stod i 24 kr eller 30 kr. Detta tyder på att ledningen tror stenhårt på G5 och förmodligen även på deras Q1 resultat. I med att de fortsatte köpa även när kursen gick upp mot 30 kr, så utgår jag från att det tror på kurser över 30 kr efter rapport. Har tänkt att sätta ihop en mer ingående analys av G5 senare, men så länge tar jag rygg på insider personerna och tror på G5 på kort sikt. ”


Vad det gäller WESC så köpte jag för att aktien fallit i värde efter ett emissionsbesked. Mina aktier inhandlades mellan 3 kr och 3,18. När teckningsrätterna avskilts ersatte jag alla mina aktier med teckningsrätter. I samband med detta skrev jag även ett blogginlägg som berättade om skillnaden i prissättning mellan aktien och teckningsrätterna. Efter detta tecknade jag mina aktier och sålde tillslut av mina betalda tecknade aktier i juli 2014. WESC historien var ett ogrundat köp som jag lyckades rädda genom ett par ok transaktioner. Bolaget såldes likt G5EN när jag ville ha pengar till ett annat bolag jag trodde mer på.

I båda fallen ovan hade jag i alla fall gjort någon form av analys, även om den kvar knapphändig. Båda affärerna blev förluster.

Starbreeze


Under 2013 tjänade jag många procent på Starbreeze. Hade jag enbart gjort mina Starbreeze transaktioner under 2013 hade året givit fler procent än vad det gav. Summan av mina resterande transaktioner var alltså negativ trots stor framgång med Nokia. Första halvan av 2014 års avkastning var också enbart baserad på vinster gjorda i Starbreeze. Starbreeze passade en gammal "gamer" som jag, jag förstod modellen, förstod att de hade en bra produkt och kunde följa försäljningen dag för dag. Varje dag som Starbreeze gick ner på börsen kunde man gå in på försäljningstoppen och försäkra sig om att bolaget gick fortsatt bra. Detta resulterade i att jag i princip gick all in i bolaget i slutet av december 2013. I april 2014 skrev jag även mitt första försök till analys av bolaget i from av en prognos inför Q3 rapporten. Jag satte ihop min egen modell i Excel och skrev script som sparade ner försäljningsresultat till min Excel-modell. På bloggen beskrevs hur jag räknade och hur jag kommit fram till mina siffror. Medan jag ägde aktier köpte/sålde jag samtidigt mycket aktier i bolaget i takt med svängningar. Jag ägde aktier i bolaget alla dagar från hösten 2013 till mitten av sommaren 2014. Antalet varierade dag för dag. Bolaget (som jag fortfarande tror på) behölls i portföljen fram till den 28 juli 2014. Jag köpte min första Starbreeze aktie på 0,28 och sålde min sista på 8,35 kr(efter en omvänt split 1:10). Under sommaren 2014 förekom rykten om att bolaget skulle släppa sitt nästa stora spel i slutet av 2014.  Jag ansåg att detta var ett krav för att försvara dåvarande kurs. Tillslut sålde jag mina aktier. då jag inte ville riskera nedgång om ett spelsläpp 2014 uteblev. Efter jag sålt fortsätter rusningen och bolaget går upp ytterligare 75%. I november 2014 är uppgången raderad och aktien är tillslut under mitt försäljningspris.

Jag ångar idag att jag inte köpte Starbreeze vintern 2014/2015. Kurserna under början av detta året var så låga att mina argument sommaren 2014 inte länge gällde (på kurser runt 7 kr). Jag ångar inte att jag sålde när jag sålde. På dagens kurser tycker jag dock Starbreeze är en spekulation som utgår från att The Walking Dead kommer att bli en större framgång än Payday 2. Skulle bolagets aktie falla är jag dock redo att köpa in aktier.

Starbreeze var första gången jag hade en tydlig riktkurs och följde den. Gick aktien ner under x så köpte jag mer, steg den över y så sålde jag. Detta är något som jag hoppas kommer vara med mig för alltid. En riktkurs som man säljer på när den är uppnådd gör att man riskerar att missa sluten i uppgångsfaser, men samtidigt tar man mindre risk om man hela tiden enbart försöker äga aktier där det finns luft mellan dagens kurs och målkursen.


Summering av Q1-Q2 2014:


Stora vinnare: Starbreeze
Stora förlorare: Ecolime Comfort Ceilings


Nyvunnen kunskap om mitt agerande i Q1-Q2 2014
Att jag faktiskt enbart tjänade någon vettig summa på Starbreeze.
Att resten var ett småplock av småförluster och småvinster som tillsammans landade på minus.
Hur mer vettigt agerande i slutet av perioden sammanföll med mer kunskap.
Nöjd med:
Att jag trodde tillräckligt mycket på Starbreeze för att förstärka min position i varje nedgång, men också att jag gick ur när jag inte längre kände mig komfortabel med värderingen. Att jag faktiskt lärde mig en del om ett fåtal bolag genom att först köpa aktier i dem och sedan börja gräva. Framförallt är jag nöjd med att jag började läsa litteratur om börsen, det var det bästa jag gjorde våren 2014, till och med bättre än att gå all-in-Starbreeze.

Jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa mig själv att fatta bättre beslut i framtiden. Första halvan av 2014 slutade tillslut med en avkastning på 32%, under samma period steg Starbreeze med 25,83%. Med färre utflykter i bolag jag inte förstod mig på, hade våren slutat ännu bättre. 

Resultat från jag började med aktier fram till sista juni 2014 finns nedan. Efter detta lyckades jag under andra halvan av 2014 radera hela minst vinst...men det är en annan historia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar