fredag 1 april 2016

2015 – mitt tredje år på börsen, del 1

När jag gick in i 2015 hade jag sömnproblem på grund av börsen. I slutet av 2014 hade jag förlorat 62% av mitt kapital på mindre än 4 månader. Vid årsskiftet hade jag redan varit all in i Kopy Goldfields i ett par månader och det hade kostat mig stora delar av min portfölj. Jag hade inte ens längre möjligheten att fylla på, då allt mitt kapital redan var placerat i aktien.  I mellandagarna satt jag och pratade med min far om det. Jag berättade hur det var och förklarade hur jag skulle ligga kvar och vänta ut ett besked. Under samtalet är jag väldigt känslosam och uttrycker min oförståelse för vad som händer. Bolaget väntade på besked om ifall en partner skulle investera 3 miljoner dollar i ett av bolagets projekt. Hela bolaget var som lägst värderat till 15 miljoner efter kassa. Jag babblade konstant i 30 minuter och han lyssnade och ställde frågor. Han önskade mig lycka till, dömde väldigt lite och var nog inte helt förvånad över sin sons beteende. Summerar man andra halvan av 2014 så var det en katastrof och nedgången tog både på humör, sömn och psyke. I mellandagarna avslutade jag ett förhållande och i början av januari körde jag en runda med psykolog. Jag tror att jag hade avslutat förhållandet oavsett börsutvecklingen, men då ens egen bild av sig själv ofta är något skev så vet jag inte säkert.  Förutsättningarna inför 2015 kunde i alla fall varit bättre.




Min beskrivning av 2013-2014:
http://jakten.blogspot.dk/2015/07/2014-mitt-andra-ar-pa-borsen-del-1.html
http://jakten.blogspot.se/2014/08/2013-mitt-forsta-ar-pa-borsen.html


Portföljen:


Det är lätt att beskriva portföljen då den enbart innehöll aktier i ett bolag. I övrigt fanns det vid årsskiftet en stor hög med teckningsrätter från Kopy Goldfields pågående nyemission. Likvida medel uppgick till 5,3% av portföljen. Jag hade alltså ingen möjlighet att använda teckningsrätterna då jag inte hade kontakter. Alla mina pengar hade redan överförts till Avanza. Handeln med teckningsrätterna hade ännu inte påbörjats, men då börskursen hade fallit så var teckningsrätterna i princip värdelösa. Den 7 januari promenerar jag genom Malmö mot jobbet. Klockan är runt 08:50 och börsen ska snart öppna, som vanligt har jag mobilen i handen och följer börsöppningen. Jag hade sett fram emot den 7 januari då dagen var den första dagen som handel med teckningsrätter skulle pågå, har man bara ett innehav och nyligen halverat portföljens värde får man se fram emot det lilla. När jag ser orderdjupet får jag en chock. I orderdjupet finns en köporder och någon är redo att betala en bit över 20 öre styck för ett stort antal teckningsrätter, i själva verket är teckningsrätterna i princip värdelösa. Jag väntar ut och lägger tillslut en säljorder på samma antal för 20 öre runt 10 sekunder innan börsen öppnar. Försäljningen går igenom och min krossade portfölj har plötsligt stigit 20% för 2015. Man kan diskutera om mitt avslut var moraliskt försvarbart och jag förstår om folk har invändningar mot det.

Under januari-mars tradade jag sedan runt mitt innehav för att maximera antalet aktier. Jag sålde bland annat alla mina aktier och ersatte dem med "betalda tecknade aktier" (BTA), då BTA handlades till rabatt mot aktien. Jag tecknade även så många aktier jag kunde i själva emissionen. Underperioden 1 januari 2015 till 24 mars 2015 lyckas jag genom transaktionerna(och försäljningen av teckningsrätter till överpris) öka antal aktier med 30%. Den 24 mars låg 99% av mitt personliga sparande i Kopy Goldfields.


Varför kastade jag inte in handduken?


Mitt case var i korthet att bolagets andel i licensen prospekteringslicensen Krasny borde vara värd en bra bit över 1 kr per aktie. Aktien handlades för som lägst 37 öre under vintern 2015. Jag anser (i skrivande stund) fortfarande att bolagets Krasny licens är värd en bra bit över 1 kr per aktie(vilket speglas i dagens kurs). Det är konstigt hur en sådan fix-ide kan få en att spendera hundratals timmar av ens liv på att lära sig om ett guld-letar-projekt och rysk gruvindustri. Människor är konstiga varelser. Vintern 2015 väntade bolaget på besked om ifall deras partner som hade investerat 4 MUSD i Krasny licensen skulle investera ytterligare 3 MUSD. Under tiden tänkte jag på annat och följde inte längre börsen lika slaviskt.

På Facebook i gruppen "aktier" finns en Kopy Goldfields tråd som startades 18 november av Arashk Nadimi. I tråden samlades vi som hade samma tro. I tråden skedde ett antal diskussioner och många hade avvikande åsikter om bolagets framtid. När argumenten inte bet och jag hittade svar på dem ökade min tilltro till mitt case.  I samband med emissionens avslutande (26 januari) fick vi som följde bolaget svart på vitt på att ledningen hade deltagit fullt. Sedan följde en lång jobbig period av tystnad(en månad). Jag läste på mer och kontaktade ledningen. 12 och 20 februari köpte Tim Carlsson (bolagets CFO) nya aktier och jag var fast besluten på att sitta kvar med aktierna hela vägen fram tills beskedet som skulle avgöra bolagets öde.





25-mars


Det var något svårt att fokusera på jobbet den 25 mars 2015 när bolaget presenterade pressmeddelandet jag hade väntat på och kursen gick 76% på en dag. Dagen efter fortsätter uppgången och aktien toppar runt 90 öre, två dagar tidigare hade man kunnat köpa aktier för 37 öre styck. Min syn på beskedet var att det var väntat och att alla fakta låg på bordet redan innan pressmeddelandet släpptes. Under 25-26 mars ändrar jag innehavet så det blir en mer normal andel av portföljen. Bilden nedan är från Facebook forumet "Aktier" och Kopy Goldfields tråden.



Ur askan in i..?


Redan 8 maj motsvarar mina innehav i Kopy Goldfields återigen över 40% av portföljen. Aktien faller trots den positiva nyheten tillbaka kraftigt och jag köper i takt med att kursen faller. Mitt innehav i antal aktier räknat var nu nästan lika stort som under hösten 2014. Nu kunde man tänka sig att jag kanske hade lärt mig något av misslyckandet 2014. Om det ändå vore så väl. Tyvärr var inte Kopy Goldfields det enda innehavet jag satsat hårt i.

Den första april 2015 köpte jag aktier i Dome Energy. Nej, det var inte ett April-skämt. Kanske möjligtvis ett aprilskämt som min hjärna drog för mig. Dome Energy har anläggningar som utvinner olja i USA. Bolaget höll på att slås samman med ett amerikansk företag som heter "Pacific Energy Development"(Pedevco). Pedevco är ett litet amerikanskt företag som inom skifferolja. Caset var att bolagen höll på att slås samman, men aktierna handlades inte som om det höll på att hända. Dome Energy handlades till över 50% rabatt mot Pedevco. Jag förenklade hela aktieaffären till att "så länge Pedevcos kurs står över X, så ska Dome handlas över Y". Baserat på en förenklad kalkyl över ett arbitrage valde jag alltså att placera som mest 40% av portföljen i bolaget. Ett helt efterblivet beslut. Som tur finns det ibland änglar där ute som räddar förvirrade investerare. Jag vill bland annat tacka "MarkusA" på placera som tjatade emot oss som trodde på Dome och Anton Hasselgren på twitter (@AntonHasselgren). När priserna gick isär valde jag att gå lång Dome Energy när det vettiga borde ha varit att kortat Pedevco(som Alpha Researcher gjorde, se länken nedan) eller hålla mig så långt ifrån Dome som det bara hade gått. Baserat på bra timing, så lyckades jag dock komma undan med skinnet i behåll och affären bidrog med 3% till min avkastning 2015. Det hade lika gärna kunnat kosta mig 25% av portföljen. Sedan jag sålde har kursen halverats. Marknadens prissättning reflekterade marknadens misstro mot att affären skulle genomföras. Marknaden fick rätt i december 2015 när bolagen presenterade att de hade avbrutit transaktionen. Jag har lovat mig själv att aldrig mer bete mig på detta viset.

http://www.alpharesearcher.com/dome-energy-pedevco-risks-imminent-financial-blowout/


Korta besök under första tredjedelen av 2015.


2014 var Interfox Resources ett av mina innehav under delar av sommaren. I Maj 2015 var det dags att åter igen doppa tårna. Aktierna inhandlades på 53 och 57 öre i ett försök att fånga kniven. Aktien hade handlats för runt 2 kr några månader tidigare och jag tog tillslut steget in i bolaget som jag trott på sommaren 2014, men övergivit. Jag tror helt uppriktigt att jag hade haft Sveriges bästa Interfox-gav om jag hade behållit aktierna. Aktierna var sålda en vecka senare. Mina 40 000 Interfox, inköpta för lite över 20 000 gav mig lite mer än 3 000  kr i vinst. Aktierna hade idag varit värda över 280 000. Jag har svårt att förstå att bolaget värderas så högt som det gör idag. Men många av de som följde bolaget har fått väldigt rätt, jag gjorde ett misstag när jag inte kollade närmre våren 2015, samtidigt förstår jag mitt eget beslut att jag inte ville ha för lång exponering mot bolaget(i tid). Jag litade inte då, och litar fortfarande inte på ledningen.

Början av årets bästa affärer, eller i alla fall den som jag i efterhand är mest nöjd med är Paradox Entertainment. Bolaget ska inte blandas ihop med Paradox Interactive. Paradox Entertainments huvudsyfte var att förvalta Conan licensen. Bolagets sålde under våren 2015 sin verksamhet. När pressmeddelandet om budet presenterades kollade jag snabbt upp bolagets skuldsättning och drog av bolagets skulder från köpeskillingen. När jag såg att callen indikerade att bolaget skulle öppna över 20% under bolagets nya kassa(ifall affären genomfördes) köpte jag så mycket aktier jag kunde komma över. Jag kom över aktier på 17 öre och sålde senare samma dag samma aktier för mellan 21 och 23 öre. Senare under sommaren lyckas att göra samma trade igen. Jag blir dock sittande med ett antal aktier under sommaren efter ett försök att genomföra traden en tredje gång och säljer dessa med förlust. Sammanfattningsvis ges paradox Entertainment en god vinst, på kort tid, till låg risk. Det är flera affärer av denna typen som jag vill göra på sikt. Små affärer med liten risk där kunskapsövertag möjliggör ok vinst.

Under perioden deltar jag även i 2 nyintroduktioner. Det första bolaget jag tecknar är Gaming Corps, en liten speltillverkare som inom en snar framtid hade tänkt släppa sitt första stora spel. Emissionen övertecknas och bolagets stiger skarpt på första handelsdagen. Jag säljer mina aktier på 13,30 vilket i efterhand visa sig bli ett bra beslut. Jag kände att jag förstod bolaget vilket gjorde att jag kunde bedöma när kursen hade stigit för mycket. Jag började muttra om hur galet det var redan när kursen öppnade över 10 kr första handelsdagen. Jag tecknade även Volati pref, men sålde den kort efter emissionen. Idag äger jag ett stort antal Volati preferensaktier. Jag gillar hur Volati till skillnad från andra svenska preferensaktier inte är exponerad mot den svenska fastighetsmarknaden. Pengarna som Volati tog in i emissionen har används väl, vilket innebär att kassaflödet som ska finansiera presferensaktiernas utbetalningar känns stabilt.

Under perioden började jag också bygga en position G5EN. Bolaget tillverkar och publicerar mobilspel. I början av perioden skrev jag en analys av bolaget där jag ansåg att det var billigt under 40 kronor. G5EN följde med mig under en längre tid, mitt huvud case vara att den underliggande lönsamheten inte speglades i värderingen då den doldes av ökande marknadsföringskostnader. Nära ett år senare äger jag fortfarande aktier i bolaget, även om antalet har varierat under hela perioden. Jag hade tur med G5EN då min investering råkade ske före ett ökat intresse för bolaget. Men mer om det i del 2.


Summering:



Våren 2015 räddades min portfölj. Upplevelsen av att vara extremt nära att förlora allt, men att sedan återhämta det blir förhoppningsvis en bra lärdom att ta med mig till framtiden. Sedan dess har jag försökt att hålla enskilda innehav under 50% av portföljen och nu på senare tid (våren 2016) försöker jag snarare att hålla innehaven under 30%. Man kan inte påverka allt som händer på börsen och alla händelser går inte att förutse. När man tittar tillbaka på katastrofen som skedde hösten 2014 kan jag konstatera att det hela hade gått att förutse. Hade jag haft bättre koll på förväntad tidsåtgång, burn-rate och kassa så hade jag under hösten 2014 agerat annorlunda. Emissionen som placerade mig i det svåra läget hade gått att undvika ifall jag hade haft bättre koll. Det är inget fel att handla aktier i ett bolag som eventuellt kan tänkas göra nyemission, däremot måste man vara medveten om risken. Även Dome Energy blev en intressant lärdom då caset är svart på vitt över hur min hjärna försöker effektivisera och skala ner/förenkla omvärlden. De intelligenta människorna som jag känner som hade mer erfarenhet av börsen, valde en väg, medan jag valde en annan. Jag tror även Dome Energy kan vara en påminnelse om vikten att lyssna på andra, i alla fall när de man pratar med har större erfarenhet än sig själv. Ser man ett populärt bolag, som många pratar om, men som ingen intelligent människa man känner är intresserad av, är caset förmodligen inte så bra som många påstår. I Domes fall tittade smarta människor på bolaget och reagerade med avsmak, detta borde jag ha tagit till mig av tidigare. Som tur är, föll dock polletten ner i tid. Såhär i efterhand är jag väldigt tacksam att min portfölj överlevde, att jag fått fortsätta att lära mig mer om aktier och att ett av mina största intressen fortfarande brinner. Hade våren 2015 sett annorlunda ut hade kanske lågan slocknat. Jag ser både förlusterna hösten 2014 och återkomsten våren 2015 som exempel på hur starka/svaga sidor av mig själv kan ge utslag i avkastning. Det var mitt fel att jag förlorade pengarna och även min förtjänst att jag fick tillbaka dem. I framtiden hoppas jag att jag kan bete mig på ett sätt som oavsett om jag har rätt eller fel skapar mindre binära fluktuationer i portföljen.




Fotnot: jag äger aktier i Kopy Goldfields, G5EN och Volati.







6 kommentarer:

  1. Har du hört talas om termen "Drunkards walk"? Det är en beskrivning av vad som händer när man har ett slumpvis utfall där utfallet på ena sidan är begränsat av externa förutsättningar. Det välvilliga exemplet består i att mannen zickzackar slumpmässigt framåt men på ena sidan finns en vägg som gör att han aldrig kan avvika mer än några meter från färdriktningen. Det passar bra på hur t.ex. lönesättning fungerar med kollektivavtal där man har en miniminivå men personer kan få högre löneförhöjning.

    Det lite elakare fallet är att mannen går på en trottoar och kommer han för långt ut på ena sidan lämnar han trottoaren och blir påkörd av en buss vilket gör att han inte kan gå mer. Det här fallet passar bra in på processer där man har en stor volatilitet och där processen avstannar om man passerar ett visst gränsvärde (en population kan t.ex. öka och minska men om populationen får slut på gångbara par så dör den ut). Som investerare i volatila aktier är det här en stor risk oavsett hur duktig man är. Därför bör du tänka på att även om man investerar i flera bolag kan utfallet vara väldigt korrelerat av faktorer man inte tänker på. Små förhoppningsbolag är ett bra exempel på en sån bransch eftersom hela branschen är beroende av att riskvilliga småsparare pumpar upp värderingarna vilket attraherar fler småsparare.

    Grunden till att det gått bra hittills är därför nog inte att du har hittat bolag med underliggande värde, utan snarare att du varit snabb på att se möjligheter som sedan andra småsparare också noterar. Det har uppenbarligen varit lönsamt (men slitsamt) hittills och anledningen till att jag tar upp det är att även väldigt stora investerare hamnat i likartade problem som jag beskriver ovan (finns ett bra inlägg om det här: http://expectingvalue.com/uncategorized/the-franc-blow-up-the-dangers-of-crowdsourcing )

    SvaraRadera
  2. Om vi börjar med "Drunkards walk", så har jag nu köpt "The Drunkard's Walk: How Randomness Rules Our Lives" som ljudbok, kommer lyssna på den under den kommande veckan.

    Om man ser till mitt livs bästa affärer(som har resulterat i flest kr vinst) så är det följande (bäst affär först). Kopy Goldfields, Starbreeze, ASTG, Lucent Oil, Nokia, Interfox, Aureus Mining, CSEC, G5EN. Mycket talar för att du har rätt faktiskt.

    I Nokia och Starbreeze kan man argumentera för att det fanns underliggande värde. Båda fallen var 2 av mina första aktier vilket indikerar på att jag inte hittade det, utan råkade snubbla på underliggande värde.

    Alla de andra bolagen är exempel på att jag hittat "möjligheter", som sedan realiserats när andra människor klivit på "senare". Bolag likt Lucent, ASTG, Aureus, CSEC och G5EN hade aldrig lyft utan riskvilliga småsparare. Stort tack för din kommentar!

    Frågan är hur man tar sig vidare från detta... Jag försöker lägga om det hela lite, vi får se hur det går, men jag är medveten om att dagarna som man kan leva på att småbolag lyfter är räknade. Om riskviljan blir kvar kanske man har 1-1,5 år till då det går att leva på avkastning från dem, men det kan mycket väl vara så att detta är över inom en månad. De flesta kronorna jag tjänat på börsen är inte baserade på att det har hänt saker i bolagen som förväntas leverera framtida utdelningar till aktieägarna.. Mina vinster har snarare varit temporära lyft som jag legat positionerad inför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste erkänna att jag är väldigt skeptisk till Starbreeze men å andra sidan äger jag aktier i G5 :p.

      Frågan hur man ska skydda sig är oerhört intressant ur ett matematiskt perspektiv. Long term capital management trodde att de uppnådde det genom diversifiering då de antog att nedgångar skulle vara begränsade till enskilda regioner eller tillgångsslag. När investerare sedan flydde alla riskfyllda tillgångslag på bred front hamnade de långt under kraven på tillgångar som gällde för deras lån och kraschade förvånande fort. Exemplet visar på problemet med de två vanligaste "skydden", diversifiering är lurigt och det kan gå vansinnigt fort nedåt.

      I min egen portfölj har jag gjort så att jag har ett stort buffertsparande och investerar en fast summa i varje bolag (jag ser mig som ganska värdelös trader) men alltid har rum för tilläggsinvesteringar så att jag kunnat teckna vid nyemissioner/kriser. Med Formpipe gick det bra och i Vardia får vi se. Det viktiga är dock att jag inte satsar för mycket kapital på att det "måste vända" vilket är varför jag inte fyllt på i Vardia.

      Radera
    2. Kanske också ska förtydliga att om jag skulle ha din portfölj skulle jag ha magsår för jämnan. Däremot tycker jag att det är bättre med att diskutera gemensamma intressen som t.ex generell riskhantering än att komma med förmaningstal som du ändå kan få på Börssnack.

      Radera
    3. Mitt Starbreeze ägande var fram till sommaren efter Payday 2 släppet. När bolaget ännu inte hade fått sina världsherravälde planer, eller de hade åtminstone inte kommunicerat ut dem. Bolaget var fortfarande ett 1 spel i tagen projektet som hade lyckats väldig bra med Payaday och fortsatte få intäkter långt längre tid än förväntat. Jag sålde när bolaget gick ut med att Storm inte skulle släppas 2015.

      Jag har likvida medel som motsvarar 25% av portföljen idag, det är ett sätt att skydda mig. Sedan har jag en tanke om att högavkastande aktier kommer klara sig bättre än snittet ifall vi skulle gå in i en period med ökad osäkerhet. Stämmer det och till exempel världens börser skulle falla med 20% hoppas jag den typen av tillgång kommer falla mindre. Vilket jag ser som någon form av "minska uppsida/minska nedsidan". Försöker generellt öka likviditeten när portföljen gått bra nuförtiden för att skydda mig lite och inte får "tillbakaslagen".

      En fast summa i varje bolag tror jag kan vara ett sett. Det känns dock avlägset när jag precis lämnat "50% i en aktie som norm" och är i tankarna att kanske sätta en gräns runt max 30% i en aktie...

      Jag ser Vardia som ett (nära) binärt case där oddsen att det postiva utfallet är sker borde vara över 50% baserat på kommunikationen från bolaget och jag tror därför att jag långsiktigt kommer tjäna på att vara med på den typen av bolag.

      Tyvärr sover jag väldigt bra med min portfölj just nu. Hade den slagit 10% dag till dag hade det dock påverkat min sömn men som det ser ut just nu är rörelsen runt 0-2%/dag(de flesta dagarna). Det är en volla som jag kan leva med.

      Jag är tacksam till att du tar dig tid :) Jag är fortfarande väldigt oslipad i min investerings-filosofi. Rent statistiskt tror jag chansen att jag har haft tur är betydligt högre än chansen att de senaste 3 årens avkastning varit skicklighet i huvudsak. Det har redan vid flera tillfällen funnits risk att jag slagits ut helt...

      Jag tycker dock aktier är kul, jag vill inte riskera mitt intresse genom att ta för hög risk och arbetar på att sakta skapa en portfölj som är "säkrare", vad ordet nu betyder. Det är dock svårt att ta låg risk när börsen generellt känns relativt dyr(min syn på risk är att den största risken man kan ta är att betala ett för högt pris)..

      Vi får se hur det går :)

      Radera
  3. Men snälle vän, börja med bolag på large cap och en ynka liten del förhoppningsbolag, lyssna på Per H Börjesson på Börslunch för några dagar sedan så får du en bra start och resa framöver, lycka till!

    SvaraRadera