måndag 4 januari 2016

Småbolagsindex lämnar OMXS30 på perrongen?

När man följer Stockholmsbörsen brukar man följa OMXS30, när tidningar skriver om börsfall så är det index som går ner. OMXS30 toppade våren 2015. Att index vände ner i våras påverkade inte mig särskilt mycket. Mina pengar ligger i diverse mer eller mindre obskyra småbolag. Vad som är viktigt för min avkastning(och många andras) är alltså inte vilket håll OMXS30 går åt. Jag behöver ett annat sätt att mäta åt vilket håll den delen av börsen som påverkar mig går. När ska jag dra öronen till mig om det inte är när "index" går ner?

Jag har tidigare i höst noterat att småbolagen inte har följt OMXS30. Låt oss börja med en graf över hur OMXS30 har utvecklats sedan toppen i våras i jämförelse med de mindre bolagen. Blå linje är hur många procent OMXS30 har fallit sedan indexets topp. Röd linje är hur många procent small cap indexet "NASDAQ OMX SMALL CAP SWEDEN PI" har fallit sedan toppen nåddes i OMXS30. Värt att nämna är att småbolagsindex har gått upp och inte fallit, därav -5% i negativ avkastning(minus minus blir plus). Småbolagsindexet och en lista över bolagen som indexet består av går att nå på länken nedan. Indexet innehåller många av 2015 års största vinnare, till exempel  Fingerprint Cards B, Precise Biometrics, Invisio Communications, Sensys Gatso Group, Micro Systemation B, Mycronic, Vitec Software Group B, Karo Bio, Net Insight B och Wise Group. Dessa 10 bolagen har stigit med flest procent på Stockholmsbörsens huvudlistor 2015. Indexet ska inte ses som ett rent småbolagsindex, utan som ett index som exkluderar de största bolagen(likt småbolagsfonder inte investerar i H&M). Bolag som SCA, Trelleborg och Assa Abloy får inte vara med i Small Cap Sweden PI. ICA är för stort, men Axfood får vara med.

http://www.nasdaqomxnordic.com/index/index_info?Instrument=SE0002896373




Alla vet redan att småbolag gått bättre


Det är riktigt, men hur många har koll på de exakta siffrorna? Jag tror att få har koll på hur bra småbolagen verkligen har gått och hur resan har sett ut. Tittar man snabbt på bilden ovan kan det vara svårt att utläsa trenden. Småbolagen började överprestera mot OMXS30 ganska snabbt efter att nedgången påbörjades. Grafen nedan presenterar exakt samma data i ett annat format. Diagrammet visar skillnaden i utveckling mellan OMXS30 och småbolagsindexet sedan toppen. Skillnaden växer i relativt konstant takt. Skillnaden i avkastning under perioden nådde en ny topp idag. Jag finner det väldigt intressant att när börsen vände ner, svarade investerare med att ta steg längre ut på riskskalan. Småbolag ska ses som högre risk än de största bolagen. Investerare har flyttat pengar från "stora stabila bolag" till mindre bolag.




Vad händer i småbolagen just nu?


Eva Trouin. Sverigechef på Nordnet postade för ett tag sedan ett inlägg via twitter som innehöll fonderna som köptes mest av Nordnets kunder under december 2015. Jag snor bilden rakt av, men länkar till hennes inlägg finns nedan.  Bland topp 10 fanns Didner & Gerge Småbolag, DNB Sweden Micro Cap, Lannebo Småbolag, SEB Europafond Småbolag och Gerge Small & Microcap. 5 rena småbolagsfonder.



https://twitter.com/EvaNordnet/status/681809999027376128

Antalet sparare ökar snabbt i dessa fonderna. På Avanzas hemsida finns en trevlig funktion som gör att man kan se hur många som äger en fond via Avanza. Det tråkiga med funktionen är att man enbart kan se från och med den 16 september. Data från den 16 september räcker som tur är, för att se vilket inflöde som varit i fonderna.

16-sep 30-dec
Didner & Gerge Småbolag 16092 18668
Lannebo Småbolag 814 9723
Carnegie Småbolagsfond
4413 6501
AMF Aktiefond Småbolag 3588 5998
Öhman Sweden Micro Cap 2593 5447
Carnegie Swedish Small Cap 1A
957 5015

En fond som "Öhman Sweden Micro Cap" har ökar antal ägare via Avanza med 100% på mindre än 4 månader. Fonden har funnits i över 10 år. Jag är inte avundsjuk på de som är småbolagsförvaltare i Sverige just nu. Vad ska de göra när pengarna flödar in? Börsen är dyr(enligt mig) och antalet "case" man hittar är relativt konstant. Den enda utvägen måst vara att fortsätta plöja in pengar i de innehaven man tror mest på. Öhman Sweden Micro Caps största innehav är Unibet. Baserat på tabellen ovan är det lätt att gissa att Öhman Sweden Micro Caps varit nettoköpare i Unibet under hösten.

Slänger man ett öga på Unibets ägarlistan ser man i princip enbart svenska fonder. Detta innebär (förmodligen) att Unibet (som redan ägs till 51,1% av Svenska fonder) kommer fortsätta att stiga så länge som det finns inströmningar i de svenska småbolagsfonderna. Frågan man ska ställa sig är vad som händer ifall flödena vänder? Skulle flödet vända ner finns det (enligt min gissning) inget fundamentalt/tillväxttal i världen som kan hålla uppe kursen.




Vilka är de andra svenska aktierna har småbolagsfonderna som stora innehav?

Didner & Gerge Småbolag: Trelleborg, Lifco, Lagercrantz
Lannebo Småbolag: Trelleborg, Unibet, Nibe
Carnegie Småbolagsfond: Peab, ITAB, Unibet
AMF Aktiefond Småbolag: Trelleborg, Latour, Meda
Öhman Sweden Micro Cap: Unibet, Nibe, SOBI
Carnegie Swedish Small Cap: SOBI, Trelleborg, Meda

Bolagen Unibet, Trelleborg, Nibe, SOBI och Meda är alla ett av de 4 största innehaven hos mer än en av fonderna.


Är dessa bolagen "billiga" just nu?


Unibet handlades 30 december till ett P/S tal på 5.7. Under perioden 2010-2014 handlades bolaget till ett P/S tal som normalt låg mellan 2 och 3. Bolaget är alltså dubbelt så dyrt i förhållande till försäljningen som bolaget brukade vara i närtid. P/E talet låg 30 december på 35. Från 2009 till 2014 handlades bolaget normalt sätt till ett P/E tal mellan 9 och 18. Bilden och samtliga siffror är från börsdata.




https://www.borsdata.se/value/comp/unib


Trelleborg handlades 2001 till 2012 till P/S tal mellan 0.1 och 1. Idag handlas den till 1.8, nivåer nära ATH från våren 2015(ATH nivån var runt 2.0). Bolagets P/E tal är på normala nivåer, men bolagets direktavkastning är på den lägsta nivån sedan finanskrisen.

Vad det gäller NIBE så har direktavkastningen nått den lägsta nivån sedan precis innan finanskrisen. Detta till trotts att bolaget aldrig har sänkt utdelningen sedan bolaget noterades. Det är kursen som har stigit, inte utdelningen som har sjunkit. Direktavkastningen i bolaget är normalt mellan 1,5% och 2,5%, den är idag under 1%. P/E talet som pendlat mellan 11 och 24 fram tills förra året var 30 december 27. Så sent som för mindre än ett år sedan kunde man handla bolaget för under P/E 20.

Jag kan egentligen för lite om samtliga 5 bolag jag nämnt ovan. Men Meda och SOBI kan jag absolut inget om, vilket gör att jag inte vill uttala mig om dem. Vad jag kan säga är att småbolagsfonderna inte ökar i Unibet, Trelleborg och Nibe för att priserna på bolagen är historiskt låga. Har man ökat i ett bolag för att pengar strömmat in, finns nog stor risk att man minskar i samma bolag ifall pengar strömmar ut.


Ett försök att summer flummet:


Småbolag har gått bättre än index. Detta är en trend som fortfarande pågår och skillnaden i avkastning växer fortfarande. En ny topp sattes idag. Småbolagsfonderna har haft kapitalinflöden och nya sparare har hittat till dem. Detta tror jag har ökat överavkastningen i småbolagen under 2015, vilket jag tror har förstärkt trenden. Småbolagsfonderna har inte direkt möjlighet att placera pengarna i "rekordbilliga bolag", men pengarna måste in någonstans. Jag tror det kan vara vettigt att hålla koll på trenden och på avkastningsskillnaden mellan småbolagsindex och OMXS30. När skillnaden börjar "minska" eller ökningen avstannar tror jag det kan vara värt att dra öronen till sig. Om det blir "oroligt på riktigt" lär knappast sparare fortsätta längre ut på riskskalan och då lär många småbolag få det väldigt tufft när flödena vänder.






4 kommentarer:

  1. Hur ser du på småbolagens framfart under 2016?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror på ett sämre år än 2015. Det har sällan varit så lätt att handla småbolag som 2015, det mesta har stigit väldigt mycket. Beror mycket på hur börsen överlag går, men håller mig ifrån bolag som redan stigit mycket, analytikernas favoriter och bolag utan tydlig trigger för ökat värde i närtid.

      Radera
  2. f.d. Analysera Mera9 januari 2016 kl. 02:37

    Jag tror du måste läsa på lite mer om långsiktig PEG. De bolagen som lyckas öka sina vinster 5-10 år i rad över index, som når nya marknader och som delar ut pengar ska värderas 50-100 % högre än bolag som inte har någon tillväxt alls. I början fattade folk inte att de här bolagen skulle hålla den tillväxttakten och det var inte lika många som var så välinformerade innan Twitter,Facebook,Internethandel osv. så småbolagen hade för låga pe.

    De kanske hade pe 10 men växte med 25-30 % vilket är extremt bra köpläge. Sådant tror jag knappt kommer att komma igen. Därför så tänker nog fonderna mer som jag att det är bättre att köpa 15 % tillväxt till PE 20-22 eller 20-25 % tillväxt till PE 30 än att handla cykliska bolag som inte rört sig på 10 år eller råvaror som ingen har koll vad som händer. Eller bolag med 0 tillväxt till pe 18

    Undertecknad delar mer åsikter med Carnegies Viktor Henriksson
    Det lutar åt ännu ett år med bra tillväxt i Sverige – vilket förstås är utmärkt för svenska småbolag, skriver Carnegie Småbolagsfonds förvaltare Viktor Henriksson.

    Vad bör man hålla lite extra koll på 2016?
    ”Jag håller mest koll på svensk ekonomi eftersom den är viktig för småbolagen. Småbolagen är inte tillräckligt stora för att vara globala utan är till stor del beroende av Sverige. Än så länge ser det bra ut. Svensk ekonomi kommer att vara god under 2016.”

    Vad önskar du dig av världens finansmarknader?
    ”Jag önskar mig ett år ungefär som de senaste åren, det vill säga en ekonomi som tuffar på i lagom takt. Det är en ganska bra miljö för aktier generellt och mina småbolag trivs bra i den miljön. Mina bolag är inte särskilt beroende av externa faktorer som råvarupriser eller räntor utan skapar i stor utsträckning sin egen framgång. Så jag hoppas att det fortsätter på ungefär samma sätt, och det tror jag också att det kommer göra.”

    Vilka är de mest spännande 2-3 innehaven i Carnegie Småbolagsfond?
    ”Hoist är en väldigt attraktiv aktie som jag tycker att man kan äga långsiktigt. Bolaget är Europas ledande skuldhanterare och jag tror på en god marknad i flera år framöver. Under 2016 är det inte omöjligt att bolaget går in i nya länder som Spanien, Grekland eller Irland och jag förväntar mig generellt goda volymer under året. En annan intressant aktie är Atrium Ljungberg som värderas lågt relativt andra fastighetsaktier trots ett väldigt fint bestånd. Under 2016 kommer projektvolymerna att öka vilket jag tror kommer uppskattas av investerare. Jag tror även på en fortsatt god hyresmarknad i Stockholm.

    Scandi Standard är en tredje aktie jag tror på inför 2016. Att kyckling är såväl nyttigt som miljövänligt tror jag kommer att uppskattas allt mer. Därtill fortsätter bolagets resa mot en högre lönsamhet. Aktien är lågt värderad.”

    Varför ska man investera i Carnegie Småbolagsfond nu?
    ”Svenska aktier har historiskt levererat väldigt god avkastning och svenska småbolagsaktier faktiskt ännu bättre. Långsiktigt har man alltså goda chanser till bra avkastning i segmentet svenska småbolagsaktier. Lägg därtill Carnegie Fonders värdeinriktade förvaltningsstil så ökar chanserna ytterligare.

    Men det här gäller inte bara inför 2016, det här gäller inför varje år. Och som sagt, se långsiktigt på ditt sparande!”

    SvaraRadera
  3. Stort tack för en bra kommentar!

    "I början fattade folk inte att de här bolagen skulle hålla den tillväxttakten och det var inte lika många som var så välinformerade innan Twitter,Facebook,Internethandel osv. så småbolagen hade för låga pe.

    De kanske hade pe 10 men växte med 25-30 % vilket är extremt bra köpläge. Sådant tror jag knappt kommer att komma igen."

    Det är en möjlig syn på det hela! Den andra är att sociala medier och internet istället leder till ökat flockbeteende och kortare cykler när folk som inte orkar lägga tid på sina investeringar får information i snabbare takt. Tänkt dig själv att du inte har något intresse i börsen, köper en småbolagsfond och först är nöjd när det stiger. För eller senare så kommer den gå ner och du kommer via internet mötas av folk som också har förlorat pengar. Min tes är snarare att samma människor som tidigare hoppade på toppar och klev av på bottnar kommer fortsätta göra det, i större utsträckning än tidtagare. Vi får se vad som händer när det vänder ner! Har du rätt så bör vi förvänta oss en lugnare (och eventuellt kortare) nedgång än vanligt.

    SvaraRadera