tisdag 5 september 2017

Handlingar - Vanor - Stress - Vägval

Hur ser din morgonrutin ut, får den dig att må bra?

Då jag tillfälligt valt att avstå från att arbeta (pluggar statistik istället) har jag egentligen ingen tid jag måste stiga upp på morgonen. Ändå ringer klockan 08.30 varje dag för att jag ska läsa dagens börsnyheter innan öppning. Det är sällan jag vaknar av mig själv. Så fort klockan ringer tar jag upp telefonen och kollar twitter, mail, index, bitcoin, guldpris, och nyheter. Från och med 08:45 börjar själva öppningen följas. Detta sker genom någon form av loop där jag hoppar mellan olika bolag/nyheter. Ofta stannar uppmärksamheten till bara några sekunder innan den flyttas vidare till nästa 5 sekunder stopp. Totalt pågår loopen i runt 35 minuter tills öppningen är avslutad, orderboken synlig och de första avsluten har skett.

Twitter -> Aktie A -> Aktie B - > Aktie C -> Nyheter -> Twitter -> Aktie B - > Aktie C -> Aktie D -> Twitter -> Mail -> öppnings-call -> Twitter -> Aktie B - > Aktie C -> osv ...

I förra veckan gjorde loopen att jag har kände mig stressad vid två tillfällen. Jag tror inte det är nyttigt att känna sig stressad när man vaknar, på grund av något som ska vara ens största intresse. Då har något, på något sätt, gått för långt, i någon riktning. Börsen är något jag håller på med för att det är kul.

Det hela är egentligen ingen stor grej. De stressande ögonblicken i samband med uppvaknandet följdes av bra dagar och jag kände ingen stress under merparten av de dagarna. Men just där, i sängen på morgonen kändes börsen ganska jobbig. Det hela råkade sammanfalla men en mindre nedgång i portföljen, men jag tror inte att det var den primära anledningen att stress kändes. Stressen kändes redan när handen sträcktes ut mot mobilen.

-----

Jag lyssnar just nu på "The Investing Podcast - We Study Billionaires". I förra veckan lyssnade jag på ett avsnitt som handlade om boken "The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life". Senare samma dag skaffade jag boken. Boken pratar om vårt mer eller mindre automatiserade beteende, som styrs av vanor. Hur händelser som sker triggar beteende vi utför för att nå olika former av belöningar. När vi agerat på samma sätt ett antal gånger och upptäckt att handlandet potentiellt får oss att nå belöningar, skapas rutiner. Dessa faller vi sedan tillbaka på när samma trigger dyker upp på nytt. Boken diskuterar hur kraftfulla dessa vanor kan bli och min reaktion som läsare blev att jag reflekterade över vilka tydliga otrevliga beteendeloopar som existerar i mitt liv. Tankarna flyttades till stressen jag kände på morgonen.



En människas mobil och hur den hanteras är ett tydligt exempel på denna typen av vanor. Människors mobiler och appar blir ofta någon form av garanti att människan i fråga inte känner tristess. Som aktieintresserad blir mobilerna den enklaste vägen från osäkerhet rörande läget till trygghet och informerat sinne. Mobilerna tillfredsställer behovet att aldrig ha tråkigt och gör att du förblir informerad. När individen känner att något är tråkigt eller fokus tappas från pågående aktivitet lyfter hen ofta telefonen och starta appar. Tillslut räcker någon sekunds distraktion för att tankar ska förflytta sig och handen ska röra sig mot mobilen. Moderna spel och social media är ofta byggda för att maximalt trigga beroendeskapande och bygga beteende loopar. Helst ska belöningarna både maximera chansen att den potentiella användaren startar appen och oddsen att hen stannar i den länge. På dagarna dras jag in i mobilen när fokus tappas och på morgonen blir det sättet att bli informerad.

...jag kollar ofta varje avslut i vissa aktier och läser ofta varje tweet i mitt twitterflöde

The Power of Habit pratar om denna typen av beteenden/beroenden och om hur en stor del av mänskligt agerande sker omedvetet. Du fattar inga medvetna beslut rörande din morgon rutin. Du bestämmer inte om du ska duscha eller borsta tänderna först varje dag. Du bestämmer inte vad som är det första du gör när du vaknar. Jag är för närvarande ensamstående och har inget jobb. Det finns alltså möjligheter att spendera hur mycket tid jag vill i vilken morgonrutin jag vill. Det finns möjlighet att inom 5 sekunder från att klockan ringt, sträcka ut handen, plocka upp mobilen och kollar twitter. Det finns möjligheter att ligga kvar där med mobilen och hoppa från app till app hur länge som helst... men bara för att möjligheten att göra det finns, ska jag göra det?

Det gör mig inte så mycket om rutinen känns stressig, då merparten av dagen är väldigt lugn. Summerar jag mina dagar mår jag bra och känner mig lugn en väldigt stor andel av tiden. Samtidigt kollar jag mobilen väldigt ofta och vet nästan alltid exakt var kursen befinner sig i alla bolag jag äger. Medan jag gör arbete som borde genomföras koncentrerat, tar jag pauser för att kolla twitter/kurser (helt tiden). Mitt nuvarande sätt att leva fungerar, då min produktivitet inte behöver vara hög. Men jag märker varje dag hur min produktivitet har fallit sedan jag slutade arbeta. Märkte även sista året på mitt förra jobb att jag hade svårare att hålla fokus än tidigare. Jag tror inte skillnaden beror på att jag blivit gammal och lat eller sänkt ambitionsnivån.

Jag har inte skrivit så många blogginlägg sedan jag slutade jobba. Jag har inte programmerat som jag hade tänkt. Jag har inte strukturerat upp min tid. Jag är inte riktigt nöjd med hur jag spenderat min "egen-tid" sedan jag slutade jobba.

-----

I förra veckan skrev jag på för ett jobb och kommer inom en snar framtid börja arbeta för ett konsultföretag. Jag kommer gissningsvis behöva anstränga mig mycket. Kommer jag prestera med en hjärna som går på högvärv och var 5:te minut vill kolla 10 börskurser? Är det rimligt att jag kommer kunna följa varje börsöppning? Kommer jag kunna ligga kvar i sängen i en timme från det att klockan ringer tills jag stiger upp?

Din hjärna har bara en viss mängd viljestyrka per dag, genom rutiner går det att göra bra saker utan att förbruka viljan. Om jag idag skulle stiga upp och dra till ett jobb 07.30 hade det förbruka viljestyrka. Samma sak om jag ska arbeta fokuserat utan att hela tiden lyfta fram mobilen och kolla börskurser. Bör verkligen det mest prioriterade användandet av min viljestyrka vara att hålla emot och inte öppna twitter? Lösningen ligger i förändrade rutiner.

Jag kommer börja på min nya anställning om 2 månader. Det innebär att jag har två månader på mig att ställa om. Vanorna jag vill komma åt är behovet av att spendera en stor del av min morgon med börsen och behovet att hela tiden kollar börs/twitter intradag. Jag kommer behöva en autopilot som inte kollar börskurser var 10 minut och som inte läser twitter så ofta att det inte ens finns nya tweets att kolla. Jag har fokus i mig, men den delen av mig har blivit sämre de senaste månaderna. Kanske är det lättaste sättet att minska behovet, att minska exponeringen mot börs?

----

Jag började med börsen 2013. Har gått runt i Krakow och handlat småbolag samtidigt som jag hängt med familjen. Låg vaken många kvällarna tills börsen i Sverige öppnade när jag var i USA. Har förstört trevliga dagar genom att bränna månadslöner i tristess precis innan saker jag har sett fram emot. Har fått frågan av vänner hur min mobil kan vara så himla intressant. Men jag har aldrig direkt gjort några uthålliga försök att minska ner. Har vid flertalet tillfällen fattat beslut att tillfälligt eller permanent sluta med X eller Y, men aldrig dragit ner mängden börstid. Istället har tiden mer eller mindre konstant ökat sedan 2013. Jag har under denna perioden öppnat Avanzaappen allt oftare.

Ofta pratas det om att tid på börsen är en av de viktigaste drivarna av avkastning, att låta pengarna jobba åt en. Väldigt ofta lyfts det fram hur börsexponering på lång sikt ger X % avkastning per år. Många trycker även på hur svårt det är att försöka tajma marknaden. Börsrelaterad konversation utgår ofta från att hög andel av kapital ska allokeras till aktier. Har nog aldrig hört talas om värdeinriktade investerare som tar paus.


Jag kan omöjligt veta om det väntar ett, två eller fem positiva börsår innan nästa stora sättning på börsen sker. Det jag däremot kan veta är att börsen har stigit mer eller mindre konstant sedan våren 2009. I ryggen har vi alltså just nu en 8 år gammal uppgångsfas. I tweeten ovan konstaterar jag att 15% avkastning per år fram till juni 2021, följt av en 40% nedgång hade givit neutral avkastning. Jag har haft galet mycket tur på börsen under mina år och har svårt att utgå från att jag kommer få över 15% avkastning per år i snitt från idag. Känner tveksamhet till att nuvarande uppgångsfas kommer att pågå i ytterligare ett antal år. Som jag konstaterat ett antal gånger tidigare har portföljen vuxit snabbare än min egen förmåga att agera rationellt. Om jag någon gång ska "lugna ner" börstempot och på kort till medellång sikt vikta upp min likvida andel känns det som om nu är ett okej tillfälle. Både ur perspektivet att det kan förbättra mitt liv och att optionsvärdet att hålla kontanter känns relativt stort efter en lång uppgång. Jag tror även att en mindre aktiv börsperiod där jag inte ligger 100% exponerad mot börsen, kommer vara en fantastisk chans att lära mig mer om aktier när mindre tid läggs på dagligt brus.

Jag kände nu, när stressen dök upp och när vanorna ändå behöver byggas om, att det hade kunnat passa ganska bra att ta det lite lugnt. Har därför sålt de flesta positionerna jag hade i förra veckan. I princip alla bolag där jag ägt aktier med längre tidshorisont har sålts. Kvar finns i princip enbart innehaven med högst övertygelse på kort sikt. Förändringarna känns bra, känner mig lite lättad, lite fundersam och lite konstig.

Portföljens konstruktion är nog nära all time high i konstighet just nu..... 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar