lördag 13 februari 2021

Fördelar och nackdelar med att tro på jultomten: drömmar, EBITRDA & förvärv

I norra Sverige satt en man ensam i sin stuga. Han hade hela sitt liv haft en dröm om att ge något tillbaka till världen. När han närmade sig 40 gjorde han till slut slag i saken. En måndagsmorgon belånade han sitt hus och köpte sin första ren. 

Klas (mannen) hade hela sitt liv experimenterat med levitation (konsten att sväva fritt i luften) utan framgång. Om han bara hade kunnat ta fram tekniken och applicera den på en flock renar, så skulle han flyga jorden runt och ingjuta hopp i alla världens barn. Renen han köpte var kantstött, hade röd mule och var lite halt. Klas kallade renen för Rudolf. Klas resonerade att det inte gjorde något att renen var halt, då den inte skulle gå på sitt ben utan flyga. Efter några månader utan framgång började Klas kapital ta slut.

När Klas stod på ruinens brant kom hans kompis Norrlands-Nisse på besök. Norrlands-Nisse presenterade lösningen på alla Klas problem. Nere i fjollträsk fanns något som hette Stockholmsbörsen. Om Klas bara fixade några snygga powerpoints och förmedlade sin vision, så skulle kapitalet flöda in och Klas skulle kunna överleva och förverkliga sin dröm. Sagt och gjort, powerpoint mallen kopierade man från ett annat noterat företag och kapitalanskaffningen gick bra. Noteringen skedde på våren och Klas lovade levitation till hösten, testflygning runt jul och uppskakning nästa år. När väl pengarna kommit in började diverse individer på twitter, forum och discord kanaler spekulera i bolagets framtid. På kort tid steg värderingen till hundratals procent över det anskaffade kapitalet. På forumen motiverade man värderingen med att Klas skulle få Rudolf att flyga & kursen flög med.


En snöig dag får Klas besök från fjollträsk. Mannen presenterar sig som Stockholms-Nisse. Stockholms-Nisse berättar om vilka möjligheter värderingen innebär för Klas och hans dröm. Flera tunga investerare, varav flera har erfarenhet inom rennäring sedan tidigare, stod redo att skjuta till pengar till bolaget. Om Klas passar på nu och sedan köper lite renodlingar för pengarna, kommer kassaflödena från renodlingarna täcka alla omkostnader. Stockholms-Nisse hade en vän som var redo att sälja en sådan odling till Klas. Då det närmade sig höst och Klas inte var nära att ha tekniken redo tackade han ja. Stockholms-Nisse föreslår också att bolaget bör börja peka på EBITRDA (earnings before interest, taxes, renar, depreciation, and amortization) som representativt resultatmått för verksamheten. EBITRDA kommer att se bra ut efter transaktionerna.

Klas gör slag i saken och lagom till vintern skjuter han upp levitationsprojektet samtidigt som första rapporten med positiv EBITRDA kommer in. Efter några kvartal och förvärv, blir till slut EBIT också positiv. När bolaget växer tvingas Klas att spendera mer och mer tid på själva rennäringen och några kvartal senare kommer en stor (ej EBITRDA påverkande) avskrivning på levitationsprojektet, som följs av en avskrivning på ej väl fungerande renar. I samband med den avskrivningen åker Rudolf till slakthuset, de har inte köpt en returbiljett till honom. När "ful-renarna" är slaktade, går man över till det mer vedertagna EBITDA och IFRS (för att slippa skriva av goodwill). Ytterligare några år senare släpper Klas det operativa helt och blir visionären, på forumen pratas det om en intelligent fanatiker & ju högre kursen går, desto fler förvärv görs. Klas blev rik, nissarna blir rika, aktieägarna blir rika och Rudolf blev slaktad. Drömmen glömdes bort någonstans på vägen. 

Under hela resan stod några idioter vid sidan och påpekade att fysikens lagar inte tillät att renar leviterade. De som köpt aktier tidigt pekade då på kursen (den har gått upp) och förklarade att levitationen aldrig spelat någon roll och att de nu var rika. När de som stod vid sidan om då påpekade att EBITRDA aldrig var riktiga vinster, berättade de visionära ägarna att EBITRDA aldrig spelat roll, nu var vinsterna riktiga.

Vem hade rätt och vem blev rik? Det finns en utfalls distribution här som är intressant. Om marknaden väljer att tro på fysikens lagar och aldrig handlar upp kursen förlorar de som investerat pengar och de som står vid sidan förblir opåverkade. Om marknaden aldrig köper EBITRDA som representativt vinstmått förlorar de som investerat pengar och de som står vid sidan förblir opåverkade. Om marknaden köper Levitation, EBITRDA & tillhandahåller kapitalet, blir Nissarna, investerarna och Klas rika.  

Det finns fördelar och nackdelar med alla typer av investeringar. Men oavsett om ett, tre eller fem bolag lyckas göra om Klas resa, så är min förhoppning att jag kommer stå vid sidan om och titta på. Men jag vet att väldigt många kommer köpa det, när en ny potentiell jultomte börjar prata om levitation och jag är helt säker på att Stockholms-Nisse kommer göra allt han kan för att göra om resan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar